Ijab dan Kabul

Saturday, 11 June 2011

Pulut mangga



resepinya ambik dr sini kat blog jintanmanis yg dok diam d jepun tuh.
sebenarnya sy pernh makan sekali dulu..di pesta negera thai, 9thn lalu.
pulut tuh saje kasik kaler kaler..heheh
ni juga kali pertama sy belajar kukus pulut..
sedapnya. Jom makan ye.

resepi dr jintanmanis ye:

Bahan-bahan

1 cawan beras pulut - rendam 1-2jam @ semalaman
1 cawan santan
1/4 sudu kecil garam
3-4 sudu makan gula perang
1 sudu makan tepung jagung ( ros guna katakuriko)
daun pandan
mangga - kupas dan hiris

Cara-cara
1.Panaskan kukusan. Kukus beras pulut hingga setengah masak.
2.Masukkan 1/4 cwn santan yg telah digaul dengan garam. Masukkan skali daun pandan. Kukus lagi hingga pulut masak.
3.Periuk lain, satukan baki santan, daun pandan dan juga gula perang (kemanisan ikut selera masing2). Masak hingga mendidih. Masukkan tepung jagung utk kuah yg agak pekat.
4.Utk hidangan - Sendukkan pulut ke dalam bekas. Tuang kuah santan dan hidangkan dengan hirisan mangga.
5.Siap untuk dinikmati.

jintanmanis pun ambik dr Blog Kak Hana Kanazawa dan juga Blog Kak Ika

No comments:

Post a Comment