Ijab dan Kabul

Saturday, 23 April 2011

Laksa Sarawak




 

Lunch n dinner : laksa sarawak. puas hati buatnya, puas hati makannya..ini pertama kali masak laksa sarawak. yang kelakarnya bagai nk rak google resepi..rupanya ada disertakan dlm bungkusan pes laksa sarawak Hj Manan tuh hehhe. 


Pes ni dibeli di Kuching semasa berkursus di sana seminggu.


resepi :
200gm perencah laksa sarawak (hj manan)
isi ayam dicarik2 dr 2 ketul dada ayam
1 pek santan dlm kotak (200ml LL guna ayam brand)
250gm udang (td beli udang1/2 kilo)
separuh bihun (LL guna separuh dr pek bihun tu)
garam dan gula jika mahu
1 kiub ayam (atau 1/2 serbuk pati ayam)
sambal belacan (tp yg bestnya ialah sambal udang kering)
telur dadar potong halus panjang (dr 3 biji telur)
hirisan limau nipis/ limau kasturi)
tauhu grg 2 buku (hiris nipis2)
satu btg serai diketuk (tp LL tak ada serai so tak letak) 


cara2 masak:
LL tumis perencah laksa sarawak dgn sedikit shj minyak (tak tumis pun tak apa)
masukkan air rebusan ayam tadi (klu ada tulangnya, masukkan jgn dibuang)
masukkan serai td (tp LL tak masukkan sbb tak ada)
udang dicelur dalam periuk lain beberapa minit sahaj (pastikan telah belah tepi dan buang kotorannya)
air udang tuh jgn dibuang masukkan ke dlm periuk td
masukkan kiub ayam
masukkan pati santan td, kacau sedikit
pastikan api dapur tuh api sederhana
perasakan dgn garam dan gula.


hidangan :
masukkan bihun yg telah dicelur ke dlm mangkuk sesuai
masukkan taugeh (nk celur pn tak apa)
aturkan daging ayam yg dicarik2kan dan udang yg telah direbus
aturkan telur dadar, tauhu kering, limau nipis dgn sambal 
sendukkan kuah


*** kuah ni sgt pekat sbb LL buat utk 5 - 6 org makan je (sbb LL tak suka mkn kuah cair) tp sebenarnya resepi utk kuah ni blh hingga 10rg mkn.

No comments:

Post a Comment