Ijab dan Kabul

Wednesday, 9 February 2011

Resepi Mat Gebu..uik aku derhaka hahah

SOSEJ BELACAN CILI HIJAU.. resepi Mat Gebu..aku yang 'derhaka hahah'



BAHAN-BAHANNYA :-)
3 batang sosej ayamas, potong sederhana tebal
5 biji cili hijau, hiris (ai guna cili merah )
6 kuntum cendawan butang, hiris (optional)
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1 inci belacan, larut kan dalam 1/4 cawan air
1 camca besar jus asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
(ai juga masukkan cendawan tiram..nk habiskan stok)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumsi bawang besar, bawang putih, cili hijau (ai guna cili giling dagn cili merah) dan cendawan hingga layu. Masukkan sosej dan gaul rata. Masak sekejap.
  2. Tuang belacan dan jus asam jawa tadi, perasakan dengan garam secukupnya dan secubit gula (nak pakai serbuk perasa pun ok), masak dengan api kecil hingga kering. Rasa dan jika ok boleh matikan api. 
  3. Nak resepi asal yg sungguh menggiurkan rasa itu..klik sini k http://tiffinbiru.blogspot.com/2011/02/sosej-belacan-cili-hijau.html
 Semalam jalan jalan kat blog Cik mat DTS, tercuit hati nak buat sosej ayam belacan.

Memandangkan semua bhn dah ada , makanya apalagi..trenggg
tapi nak mintak maaf dgn Cik Mat Gebu sbb ai derhaka (pinjam ayat u tuh) hehe tambah sikit cendawan tiraam dgn lada giling.

No comments:

Post a Comment