Ijab dan Kabul

Sunday, 23 January 2011

Healthy menu

Lauk segalanya menyihatkan..hari tanpa minyak hahaha
nasi perang, ikan bakar tawar dgn sawi celur

  1. Belah dua sayur sawi kontot nih (alahai knp tak bulih recall namanya hahah)
  2. rendam dlm air setengah jam utk mengasingkan kotoran. air dicampur garam
  3. toskan seleas di bersihkan di bwh air pili yg mengalir
  4. panaskan air, bila mendidh celupkan seminit dua dlm air panas (teknik blanch)
  5. kemudian masukkan ke dlm air biasa/sejuk berais utk hentikan proses masak 
  6. bawang besar kuning /holland dipotong gegelang
  7. rendam bwg potong dlm air (utk rangup)
  8. celupkan sehelai/sepotong sawi dlm bekas beisi kuahnya
  9. taburkan bwg holland
  10. makanlah 
kuahnya pula :
  1. 3 sudu makan sos tiram
  2. 1 sudu perahan air limau nipis/kasturi
  3. 1 sudu oren sunquick
  4. lada yg dikisar
  5. campurkan semua

1 comment:

  1. Nampak sedap, terima kasih share.. Sawi kontot tu saya cuma tahu nama cina dia je, Pak Choy.. Saya suka sayur tu..

    ReplyDelete