Ijab dan Kabul

Saturday, 20 March 2010

Buat sendiri TEH PERIA







Teh Peria ni saya buat sendiri, rasanya nak jumpa peria katak pun tak pernah jumpa..yg biasa jumpa peria besar (yg saya tak brp suka sbb kurang pahit).

Cara - cara:

Peria yg telah dibuang bijinya, basuh dan potong.
Letak diatas dulang pembakar.
Bakar pada suhu 190C, 15 minit (bergantung kpd jenis oven masing2).
Biarkan kering dan sejuk di dlm oven tersebut.

Teh:
Ambil beberapa kepingan teh peria.
Tuangkan air panas mendidih, biar teh kembang.
Boleh dan sedia diminum.

Sesuai untuk detoksifikasi dan juga org yang ada kencing manis.

2 comments:

  1. wah..kak ita ni ade je resepi baru. ^.& hehehe. pahit tak teh ni? pastu ape yg akan dikuarkan dari badan tu lepas minum teh ni?

    ReplyDelete
  2. tak pahit..biasa je cuma tak seharum teh biasalah ED. pahit tak juga sbb kak ita suka je heheheh

    ReplyDelete