Ijab dan Kabul

Sunday, 4 January 2009

terang gano..mung tau ke ape bende tuh?




gambar pelangi nih di ambil di rumah ayahanda di terengganu. Tak sangka .. ingatkan ada satu je pelanginya, rupanya ada dua. Anak anak buah sibuk..membising kata depa.. eh! ada dua pelangi lah! Orang putih kata Double Rainbows gitu.

First time lah kami tengok pelangi berkembar. Bagus juga.

Siap depa dok tunjuk tunjuk kan (halakan jari dan tangan masing-masing) ke arah pelangi tuh. Kalu zaman dolu dholu..jangan memain. tak bulih, nanti kudong jarinya! Itu kata orang-orang tua zaman dahulukala. Jangan tunjuk atau tuding jari ke arah pelangi, nanti jari kudung. Alhamdulillah, hingga kini aku masih ada jari hahahahaha...
Adalah tu sebab musababnya kenapa orang tua zaman dulukala kata gitu.

Oh..asala usul nama negeri Terengganu juga berasal dari perkataan pelangi yang terang (cantik dan indah). TERANG GANO. TERANG (terang, cerah, indah) GANO (pelangi).

1 comment:

  1. salam,

    apakah blog ini akan panjang umurnya... hehehe


    lama tak datang kedai. bz ka?

    ReplyDelete