Ijab dan Kabul

Thursday, 13 July 2006

Kristianiti...Allah Masih sayangkan aku

2003
Sabtu
Lokasi: LRT Asia Jaya ke tempat kerja

Entah kenapa pagi tu aku ni terlebih baik, menegur seorang lelaki ku kira india, berdasarkan ciri2 tipikal itu..
sewaktu beberapa saat lagi tren putra menghampiri perut stesen.. tapi ku kira aku memang pun begitu lazimnya...

kami bergegas masuk ke dalam tren saat itu manusia memenuhi perut lrt.. aku seperti biasa mahu pergi kerja lah. memang tiap2 hari begitu..ulang alik dari rumah di shah alam. dah muak dan tidak mual lagi dengan keadaan berhimpit2an dlm lrt tu. kecuali oleh satu bau sahaja..bau durian

jadi ceritanya begini.

memandangkan org ramai juga kat dlm lrt tu maka aku pun pilih port yang baik ku kira, kat tepi pintu yg akan nanti menghadap amcorp mall, sebab aku suka pandang keluar sebelum meneruskan bacaan .. aku gila membaca. jadi kat situ kan ada steel bar, so aku berdiri kat situ je lah.

tak semena2, dtng la si mamat ni senyum padaku lantas menghadap mukaku..sambil tangan kirinya memegang steel bar dan yg kanan menyentuh pintu tren. kenapa lak si mamat ni.. bukan tak ada tempat lain nak disandarkan badannya tu.

lantas tanpa takut2, sekonyong2 itu juga dia berbahasa denganku..
ayat yang mula2 tu aku tak ingat

+sister, be a christian ..sister. you will find joy and happiness to be with jesus christ.
bayangkan apa rasa aku masa tu..
aku pangkah ayat2 mamat ni
-brother, i'm a muslim and i'm not going to be a christian.
+pertempuran makin hebat.
-Subhanallah, Allahuakbar ya Allah bantulah aku ini..hamba Mu yang lemah
+tidak mahu kalah dia
+sister, i know that you beleive that Allah is the Only God, and if you beleived so, then you should also believe Jesus Christ the son of god.
+tidak mahu kalah lagi dia
-dapat kurasakan panasnya muka ku... sambil kupandang orang dikelilingku..aku ni dalam lrt..ramainya melayu yang ku kira muslim..bantulah aku
-lanyaklah mamat pendakwah kristian ini demi Tuhanmu, demi Agamamu, tolaklah ia keluar dari perut lrt ini kerana ku kira ramai orang boleh melihat tambah2 lagi mendengar dakwah terbukanya kepada sang muslimah yang sedang berjuang ini! Semua manusia menyepi..ku nampak mereka memandangku tapi masing2 buat hal sendiri..
-Aku tahu aku cuma hanya ada Allah yang akan membantu. Ya Allah Tawakkal ku padaMu Ya Rabb
-Langsung dengan penuh keberanian yang datang dari mana entah cuma pastinya itu wahyu dari Allah..
-Brother...Jesus Christ was never a christian. he is a muslim..until today he 's a muslim.
the Koran says that Allah the Almighty is the One and Only God, he is the Creator and Jesus is only a human.
the Lord never gave birth to any man! Mary is the only human which could pregnant without penetration or anything alike!
+tapi masih gagah lagi mamat ni
+dia meneruskan cerita dan misi dakwahnya lagi
+tentang konsep trinity yang ditunjanginya itu
-i knew 'bout that brother, you beleived that allah (maaf huruf kecil sebab ini bagi saya tuhan mrk) is the father, that christ is the son and the holy spirit...ruhul kudus.
-aku dah mula tenang tapi aku tahu aku masih takut, buktinya bajuku rasa melekit dek peluh.. belum 830pagi..aku dalam lrt yang dingin hawanya ...memercik peluh belakangku, merona panas mukaku
-but i wont beleive that. i knew there's Allah, i worship Allah but i cant say that jesus christ is the son of god! ruhul kudus is the one whom bring down the revelation of god to all prophets..including prophet Muhammad SAW.
+dia tenang mendengar hujah ku..ku lihat dia mampu senyum manis tapi kelat dapat ku telah hatinya..
+dia makin mengasakku dengan lebih lembut, sambil menitipkan kata2 jika aku kristian, maka pastinya syurga jaminan hidupku, dosaku telah lama dulu diampunkan sebelum kejadian ku lagi..dan macam2 lagi.
-aku menjawab dengan lebih tenang tapi tegas
-a moslem must believe that jesus christ is moslem too. murtad jika aku kata nabi Isa tu kristian
-and i beleived jesus christ is a muslim and he's not a christian.
-i'm not a muslim unless and until i beleived that he is a muslim, and he is one of the muslim's prophet.
+dia membalas kataku..
+if you beleived jesus is a muslim, then your prophet muhammad is what? he is the one that propogate islam to this world. no in koran says that jesus is the one whom spread the words!
-ya Allah mahu sahaja aku pelempang mamat ni..tapi aku membatu
-aku tak ada koran nak semak, tapi aku yakin dan yakin itu yang membuatkan aku membalas katanya.
-brother (ku kira tak patut aku address dia begitu)
-a muslim is not a muslim unles he believe jesus christ is a muslim. gabriel bring down revelation to jesus but he cant propogate and spread the words because you all had crucified him because you hate him for teaches the right religion..
-there were so many...thousands millions prophets of islam. jesus is one of them. adam too one of them.. but Allah chose Muhammad saw to complete the teaching of islam. in Koran says like that..

aku nampak di mengetap bibirnya, dan dia mengemas pegangan bible nya itu
+sister final from me, if you found that you wish to see great journey of life, please consider this..give yourself chance..meet the Messiah the saviour..be good to your parents.
+may Jesus Christ with you. Take care.
Rupanya tren dan tiba bangsar..Allah selamatkan aku
-brother thank you, but i wont take that offer.
-ku hela nafas panjang, air mataku tumpah jua..
terus aku gesa2 cari tempat duduk, ku angkat tangan Amin, Alhamdulillah. air mata jatuh lagi

aku pejam mata.. rasa tangan ku sejuk membeku

==========================================================================
aku nampak rahmat Allah bila parents ku tak nak hantar / tak izin aku buat degree kat unimas sarawak dulu..juga bila dapat tawaran lanjut pelajaran ke itm perak dulu.. aku baru lepas spm belum kuat imanku
juga ada baiknya bila tak jadi fly ke queensland 2001 dulu..kalau di sana gamaknya aku ni entah hidup seperti kini atau sebaliknya.
==========================================================================
Aku tak tau orang lain, ini kisah benar yang terjadi.

aku bercerita hal ini pun sebab aku baru je dapat fliers dari church kat kota kemuning shah alam tu..
antara petikannya ialah.. on UITMers
pray for blessing on the ministry to uitm students and the leaders - nat, amanda etc

aku produk itm 10 thn lampau. dulu aku geng sis tapi kini aku dah tak jahil lagi..

fliers tu juga ada petikan..on Lina Joy
macam mana melayu 42 tahun itu boleh tegar menukar agamanya..aku pun tak tahu.
Lina Joy's hearing adjourned - pray for wisdom on NGO submissions and Lina's counsel Datuk Cyrus Dass and for God to move in the hearts of the Judges. Pray that the judges will have the fear of God.

sis pun hadir sama masa hearing tu siap duduk kat gallery.. nak promote practice of freedom in islam konon
ifc punya kepala2 pun datang juga

2 comments:

  1. Alhamdulillah....

    MrZ

    ReplyDelete
  2. ya Amin, Alhamdulillah
    again Allah wants me to be a tough muslimah
    i'm learning Z
    and wont stop learning cuma suasana d labuan bukan spt suasana d semenanjung bha

    ReplyDelete